Podologie

Wat is podologie?
Podologie is het paramedische vak dat zich bezighoudt met lichamelijke klachten aan het bewegingsstelsel te verhelpen, die het gevolg zijn van een mogelijke afwijkende stand of beweging in de voeten. Hiervoor wordt het lichaam klinisch en biomechanisch onderzocht om een juist behandelplan op te stellen.

Wie is podoloog Björn Oris?
Mijn naam is Björn Oris, bachelor in de podologie met een passie voor het helpen van sporters. Omdat ikzelf ook een fervent sporter ben, weet ik als geen ander hoe vervelend blessures en pijnklachten zijn. Via het sporten is mijn passie voor het beroep van podologie ook ontstaan. Het analyseren van een lichaam en looppatroon kan ontzettend veel bijdragen om een lichaam beter te laten functioneren naar prestaties. Inmiddels heb ik reeds 3 jaar ervaring in Nederland en heb ik mij ook verder verdiept in problemen bij wielrenners.  Graag help ik jou nu bij Activate ook verder vanuit mijn podologisch perspectief.  

Wanneer is podologie aangewezen?
Een bezoek bij de podoloog is aangewezen voor alle mensen die klachten ervaren in de voet, knie, heup en/of rug. De podoloog kan beoordelen of er mogelijke afwijkingen zijn in de houding, het gangpatroon en/of het looppatroon. 

Meerwaarde bij sporters
De podoloog speelt een belangrijke rol bij sporters die graag hun sportprestaties verbeteren, maar ook preventief blessures willen voorkomen of laten behandelen.  Het lichaam van een sporter komt onder hogere belasting te staan tijdens het sporten en is bij een afwijkende belasting al snel vatbaar voor blessures.

Meerwaarde bij kinderen
Kinderen kunnen terecht bij de podoloog om de ontwikkeling van hun voeten en onderste ledematen in goede banen te laten leiden of ook klachten te laten behandelen. Daardoor kunnen kinderen ten volle pijnvrij van de kindertijd kunnen genieten.

Meerwaarde bij ouderen
Ouderen zijn ook steeds aan het juiste adres bij een podoloog. Zij ervaren vaker voetklachten gezien het doorzakken van de voet een verhoogde belasting geeft op omliggende structuren. Een podoloog kan hierbij helpen om het bewegen zo lang en zo goed mogelijk te laten verlopen.

Hoe verloopt een podologisch onderzoek?

1. Intake
Tijdens de intake zal de podoloog vragen naar uw klachten, uw medische geschiedenis, uw activiteiten, uw schoengedrag en uw doelen.

2. Klinisch en biomechanisch onderzoek
Bij het klinisch onderzoek zal de mobiliteit van de gewrichten in voet, knie, heup en rug worden gemeten en wordt het lichaam in zijn geheel nagekeken. Er wordt gezocht naar de oorzaak van uw pijnklachten, en er gebeuren aanvullende testen om afwijkingen op te sporen. Biomechanisch worden verschillende hoeken gemeten om een goed beeld te krijgen van hoe uw lichaam is opgebouwd. 

3. Gang- en loopanalyse
Voor de start met de ganganalyse worden markeringspunten op het lichaam aangebracht. Daarmee kan vervolgens uw gedrag in verschillende gewrichten gemeten worden aan de hand van een high-speed camera. Daaropvolgend kunt u ook een stuk hardlopen waarbij gewrichten opnieuw worden gemeten. 

4. Opstellen behandelplan
Aan de hand van de verkregen resultaten zal er vervolgens een behandelplan worden opgestart. Dat kan op basis van zooltherapie, schoenadvies en/of oefentherapie. Indien nodig worden andere medische hulpverleners ingeschakeld om uw klachten zo goed mogelijk te verhelpen. 

Hoe kan een afspraak gemaakt worden?
U kunt op drie manieren een afspraak maken:
1. Via de link op de homepagina (Knop 'afspraak maken' bij podologie)
2. Via mail naar podologie@activatekine.be 
3. Telefonisch op +32478940265. 

Tijdens de afspraak brengt u onderstaande zaken mee:

  • Identiteitskaart
  • Doorverwijzing of voorschrift
  • Medische beeldvorming
  • Schoenen die u vaak draagt en sportschoenen indien van toepassing
  • Sportshort

Tarieven

  • Biomechanische analyse/Podologisch onderzoek: 75 EUR.
  • Biomechanische controle: 37 EUR.
  • Eerste paar podologische zolen: 185 EUR. (Incl. ophaal + nacontrole)
  • Extra paar podologische zolen: 150 EUR. (Incl. ophaal)
  • Podologische zolen –16j: 150 EUR. (Incl. ophaal + nacontrole)
  • Screening kind tot 5 jaar: 37 EUR.
  • Podologische voetbehandeling: 37 EUR.
  • Diabetisch conventie: 34,15 EUR.  (Terugbetaling onder voorwaarden)

Terugbetaling
Informeer bij uw ziekenfonds naar een terugbetaling van consultaties en op maat gemaakte podologische zolen.