Kinesitherapie – Manuele therapie - Sportkine - Dry needling

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie die tot doel heeft de oorzaak van de pijnklachten weg te nemen. Veel gebruikte technieken zijn mobilisaties en manipulaties waarbij we als therapeut vooral met onze handen werken. De technieken hebben als doel de gewrichten beter te laten functioneren en zo ook de lichaamsbewegingen te verbeteren. De behandeling bestaat naast de manuele technieken, ook uit het geven van bewegingsadvies, rug- en nekscholing, en trainingstherapie.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: er zal een afname van pijn zijn en de beweging zal soepeler verlopen.

Wanneer is manuele therapie aangewezen?

Manuele therapie is aangewezen bij een slecht functioneren van een gewricht of wanneer er een pijn ervaren wordt die in verband staat met het bewegingsstelsel.

Voorbeelden van klachten die met manuele therapie behandeld kunnen worden:

- hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
- duizeligheid bij het bewegen van de nek;
- nek- en schouderklachten;
- hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
- lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
- kaakklachten.

Werkwijze

Intake

De eerste afspraak zal voornamelijk bestaan uit een vraaggesprek gevolgd door een lichamelijk onderzoek. Vervolgens zal aan de hand van een lichamelijk onderzoek de houding en bewegingen beoordeeld worden. Via provocatie- en functietesten (gewrichtstesten, spiertesten, neurologische testen, coördinatietesten e.a.) kan de plaats, de graad, de ernst en de oorzaak van klachten opgespoord worden.

Behandeling

In samenspraak met de patiënt wordt er beslist of manuele therapie zinvol is.  Indien manuele therapie aangewezen is, wordt de aanpak van de verdere behandeling besproken. De behandeling is in eerste plaats gericht op het kunnen hervatten van uw normale dagelijkse activiteiten en op uw algemene gezondheid. In de tweede plaats worden er oefeningen gegeven om herval te voorkomen.

Sportblessures

Via gericht onderzoek wordt er op zoek gegaan naar de oorzaak van het letsel. Bij veel sportletsels en overbelastingsletsels ligt het accent van de revalidatie eerder op een goed begeleid therapeutisch oefenprogramma. Door een combinatie van manuele technieken en een aangepast oefenschema worden stroeve gewrichten en spieren losgemaakt en op een correcte manier getraind.
Sporters kunnen in onze praktijk ook steeds terecht voor een preventieve screening en begeleiding van de gewenste sportdoelstellingen.

Dry needling

“Een harmonie tussen acupunctuurnaalden en de Westerse geneeskunst” 

Stijve, stramme of verkrampte spieren hebben vaak meerdere kleine spierknopen. Deze knopen kunnen voor pijn, stijfheid of algemeen discomfort zorgen. Door middel van een naald in de spierknoop te prikken kunnen we uiterst effectief de spanning van de spier doen afnemen, waardoor deze opnieuw zal ontspannen.

Tarieven

Kinesitherapie - Manuele therapie - Dry needling
€30

Screening
€100

Training zonder begeleiding
€10

Oefenschema op maat
€25

Taping
€10

Betaling gebeurt aan het einde van elke behandeling.
• betalingsmogelijkheden: cash, Bancontact, Bancontact-App, Payconiq