Kinesitherapie – Manuele therapie - Sportkine - Dry needling

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie die tot doel heeft de oorzaak van pijnklachten weg te nemen. Veelgebruikte technieken zijn mobilisatie en manipulatie, waarbij de therapeut voornamelijk met zijn/haar handen werkt. Deze technieken zijn bedoeld om de gewrichten beter te laten functioneren en de lichaamsbewegingen te verbeteren. De behandeling omvat naast de manuele technieken ook bewegingsadvies, rug- en nekscholing en trainingstherapie. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar, zoals een afname van pijn en een soepelere beweging.

Wanneer is manuele therapie aangewezen?

Manuele therapie is geschikt bij slecht functioneren van een gewricht of bij pijn die gerelateerd is aan het bewegingsstelsel.

Voorbeelden van klachten die met manuele therapie behandeld kunnen worden:

- hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
- duizeligheid bij het bewegen van de nek;
- nek- en schouderklachten;
- hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
- lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
- kaakklachten.

Werkwijze

Intake

De eerste afspraak bestaat voornamelijk uit een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. De houding en bewegingen worden beoordeeld aan de hand van provocatie- en functietesten, zoals gewrichts-, spier-, neurologische- en coördinatietesten, om de plaats, de graad, de ernst en de oorzaak van klachten op te sporen.

Behandeling

In overleg met de patiënt wordt besloten of manuele therapie zinvol is en de verdere behandeling wordt besproken. De behandeling is gericht op het hervatten van normale dagelijkse activiteiten en de algemene gezondheid. Daarnaast worden oefeningen gegeven om terugval te voorkomen.

Sportblessures

Bij sportblessures wordt er gericht onderzoek gedaan naar de oorzaak van het letsel. De focus van de revalidatie ligt meestal op een goed begeleid therapeutisch oefenprogramma. Door een combinatie van manuele technieken en aangepaste oefeningen worden stroeve gewrichten en spieren losgemaakt en op een juiste manier getraind. Sporters kunnen ook bij ons terecht voor preventieve screening en begeleiding van hun sportdoelstellingen.

Dry needling

“Een harmonie tussen acupunctuurnaalden en de Westerse geneeskunst” 

Stijve, stramme of verkrampte spieren hebben vaak meerdere kleine spierknopen. Deze knopen kunnen voor pijn, stijfheid of algemeen discomfort zorgen. Door middel van een naald in de spierknoop te prikken kunnen we uiterst effectief de spanning van de spier doen afnemen, waardoor deze opnieuw zal ontspannen.

Tarieven

Eerste behandeling kinesitherapie - Manuele therapie - Dry needling
€43

Kinesitherapie - Manuele therapie - Dry needling
€36

Taping
€10

Check up
€10

Betaling gebeurt aan het einde van elke behandeling.
• Betalingsmogelijkheden: cash, Bancontact, Bancontact-App, Payconiq